Spannend degradatie duel EFC - VV Zeewolde

Zeewolde en EFC streden op sportpark de Zanderij met als inzet het ontsnappen aan de onderste regionen.

Een beter EFC kwam voor rust wat gelukkig aan een voorsprong. In de 10e minuut vloog de 2e hoekschop op rij van Gert Jan Visser in een kluts met Zeewolder verdedigers bij de 1e paal zomaar binnen. EFC kwam nog een aantal keren gevaarlijk voor het doel van Romero Butz maar doelpunten bleven uit. Zeewolde stelde hier heel weinig tegenover. Rechts en linksback hadden de handen vol aan de aanvallers van EFC. Jeffrey Bras, Rutger de Vries en daar vlak voor Roan Fokker moesten nogal wat meters maken om de gaten op te vullen en voor opruimen te zorgen.
Aanvallend had Zeewolde gekozen voor de lange bal in de verwachting dat EFC daar moeilijk mee om zou kunnen gaan. De uitvoering was zo belabberd dat praktisch geen enkele bal op plaats van bestemming aan kwam zodat EFC gemakkelijk overeind bleef. Middenvelders Lucas Pelgrum en Job Hoogedoorn moeten de eerste helft vooral pijn in hun nek hebben gekregen van het nakijken van ballen die over hen heen werden gelanceerd.
In de aanval kwam Mahmoud Hanfish niet uit de voeten tegen de fysiek sterke tegenstanders. Naar de mening van de scheidsrechter viel het vedergewicht in de aanval van Zeewolde wat al te vaak en gemakkelijk. Na een zogenaamde valpartij en een vrije trap tegen, trapte Hanfish de bal weg en kreeg prompt een gele kaart. De 2e gele kaart volgde in de 42e minuut. Opnieuw werd Mamhoud in de rug gelopen door zijn tegenstander. Scheidrechter Letschert zag het anders en gaf geel voor een swalbe. Zeewolde moest verder met 10 man. Dat zelfde lot verdiende EFC een paar minuten eerder ook, toen Paul van Prehn na eerder een gele kaart te hebben ontvangen wederom een stevige overtreding maakte. Scheidsrechter Letschert was uiterst lankmoedig en liet het bij een vermaning.
Door het optreden van de scheidsrechter raakte niet alleen de gemoederen aardig verhit het zorgde er ook voor dat het uiterst bedenkelijke spelpeil even wat minder aandacht kreeg. Gelukkig bestaat een wedstrijd uit twee helften en konden de spelers even tot bezinning komen.
Na rust leek het wel of Zeewolde met 11 en EFC met 10 man speelde. In de rust was Richard Blotenburg in de kleedkamer achtergebleven. Johnno Visser was zijn vervanger. Zeewolde kreeg steeds meer grip op het spel en begon ook meer te voetballen. De lange bal werd steeds meer vervangen door het opzetten van combinaties. Hoewel Zeewolde daarmee wel een overwicht opbouwde was van uitgespeelde kansen nog geen sprake.
Zeewolde verdiende de gelijkmaker en kreeg die ook. Daar was wel de hulp van de scheidsrechter bij nodig. Eerst was Rutger de Vries slachtoffer van een duw partij in de 16 meter en wilde de scheidsrechter niets van een strafschop weten. Bij de 3e duw in het strafschopgebied, deze keer ging invaller Pino Wouters tegen de vlakte, vond de scheidsrechter dit wel een strafschop waard. Martijn van Heesbeen schoot de 11 meter onberispelijk binnen: 1-1. Dezelfde Martijn van Heesbeen was nog een keer dicht bij de 1-2 maar keeper Rutger Broekhuizen kon net redding brengen. Ook Job Hoogedoorn kreeg nog een prima mogelijkheid maar strandde eveneens op Rutger Broekhuizen. In de laatste minuten vloeiden de krachten weg bij Zeewolde en kreeg EFC zowaar mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. Verder dan een schot net over, net naast en een redding van Romero Butz ten koste van een hoekschop kwam het niet.
Door het verlies van Rood Wit bij TOV stijgt zeewolde naar de 11e plaats. Rood Wit heeft nog 2 wedstrijden te spelen en kan Zeewolde nog passeren op de ranglijst. Ook EFC kan Zeewolde nog passeren wanneer ze hun inhaalwedstrijd bij Terschuurse Boys in winst weten om te zetten.
Aan de 1-1 in Ermelo had Zeewolde dus eigenlijk niks, maar als je de hele 2e helft met 10 man moet spelen en een 0-1 achterstand moet wegwerken, dan is één punt in ieder geval iets. Feit is wel dat Zeewolde in 2017 nog steeds niet heeft verloren.
De komende twee weken ligt de competitie stil. Op 11 maart wordt het programma vervolgt met de thuiswedstrijd tegen FC Horst dat een heel wisselvallig seizoen speelt maar wel even Buitenboys met 5-1 over de knie legde.   
Spelers Zeewolde:
Romero Butz, Luuk Heerink, Jeffrey Bras, Rutger de Vries, Richard Blotenburg (46. Johnno Visser), Roan Fokker, Lucas Pelgrum (89. Jesse Oving), Job Hoogedoorn, Pepijn Pelgrum (65. Pino Wouters), Martijn van Heesbeen, Mahmoud Hanfish

Leden BC VVZ